Garázskapu

Ha a hagyományos, egy vagy kétszárnyú garázskaputól eltekintünk, három fő kategóriába sorolhatjuk a ma használatos, legnépszerűbb és legelterjedtebb garázskapu típusokat:

1. Billenő garázskapu

                            

A billenő garázskapuk nyitáskor kifelé billennek a síkból, majd a garázs födémje alá csúsznak. A nyitás a két oldalon felszerelt rugós rásegítésnek és a kapulapot vezető sínrendszernek köszönhetően különösen nagy erőfeszítést nem igényel. A billenő garázskapuk hátrányaként talán csupán a viszonylag nagy helyigény említhető, a garázskapu nyitásakor ugyanis az mintegy 50-60 centiméterrel kinyúlik a falsíkból, míg vízszintes végállását el nem éri. A garázskapu – amennyiben beszerelésekor a nyitást segítő rugózatot illetve ellensúlyt megfelelően állították be – könnyen mozdítható és bármely ponton megállítható. A garázskapu alapkerete acélból készül, erre választhatóan acél, fa vagy egyedi burkolat kerülhet. Az előfeszítő rugós szerkezetnek köszönhetően kézi használat esetén is könnyű a mozgatás.

2. Szekcionált garázskapu

                         

Függőlegesen felfelé nyíló vízszintes kapulamellák egy sínrendszerben mozdulnak el, így a nyílás szabaddá válik. A szekcionált kapuk működési űrszelvénye nyitott- , zárt- és köztes állapotban egyedülállóan kevés helyet igényel, nem lóg a bejáróba, abból nem vesz el teret. Megjelenésében választhatunk több féle kazettás és bordázott kivitel közül, a ház arculatához, színéhez, jellegéhez igazodva. A szekcionált garázskapuk gyakorlatilag hermetikus záródást biztosítanak, hő- és hangszigetelő képességük a megrendelő igényeire szabható. A garázskapuk e fajtája a lakossági és az ipari alkalmazás tekintetében egyaránt nagy népszerűségnek örvend, főként kiváló helykihasználása, megbízható és egyszerű működtetése, illetve variálhatósága miatt.

3. Redőny garázskapu

                          

A garázskapuk új generációjának számító technológia alapját a redőnyök felhúzásának működési elve adja. Alkalmazásával újabb hasznos tereket nyerhetünk garázsunkban, hiszen a vízszintes elemekre tagolt, könnyű szerkezetű, rozsdamentes alumínium kaputest nyitáskor valósággal feltekeredik, így szabadon marad a födém és a kapu fölötti falsík jó része is. A garázskapuk egyre népszerűbb fajtáját mind több helyre telepítik a szakemberek, egyre több megrendelő lát fantáziát a garázskapuk leginkább helytakarékos megoldásában. A redőny garázskapu csendes, praktikus, üzemeltetése és karbantartása egyszerű, könnyen a szekcionált típusok riválisává válhat.

Garázskapuk és hajtóművek: